Ska köpa vingar för pengarna

För drygt en vecka sedan tog Anders och hans sju kurskamrater examen. Elegant som tusan med militär disciplin i en enkel men värdig ceremoni. Utdelning av diplom och utmärkelse till Kursetta (Grattis Magnus fy fan va gött!) och Kurstvåa (Grattis Christoffer världens bästa Sarge Sergeant) och Änders som fick ha befälet denna speciella dag. Ted Johnson med svenska anor höll högtidstalet och både Du gamla du fria och The Star Spangled Banner sjöngs förstås.

Examen på Black Hawk, 3:e gruppen

Nu vidtar några veckors semester innan återfärd till Sverige. Ett fåtal stannar kvar för en kortare kurs om ett par veckor – dörrskyttarna (Door gunner).

De amerikanska befälen gratulerar.

Med facit i hand vet jag som tjyvlyssnat på kurspratet att kursen inte varit världens bästa – pedagogiskt sett. Utbildningen har innehållsmässigt varit  helt enligt plan, all erforderlig teori och praktik, men killarna har stundtals varit dödsuttråkade, mycket innantilläsning. Amerikansk militär disciplin och hierarki gör att få instruktörer vågar lämna innantilläsningen även om det vore bättre för eleverna. En analys är att svenska utbildningssystem och -sätt är…. mer utvecklade, vi har ett annat ingångsvärde helt enkelt och ställer högre krav. Och kan mer.

Hur som helst, nu har totalt 24 svenskar erhållit den amerikanska flygarvingen, en prydnad på uniformen. Fin som en medalj! Och åtta svenska killar pustar ut efter 6 månaders drillning i hangarerna på Fort Eustis. Grattis!

Amerikanska flygarvingen.
Grattis Christoffer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *