Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där

Bettskena. Nervpiller. Sprit.

Varje dag sedan mitten av oktober kämpar jag med min stigande irritation när jag passerar boningshus på väg till jobbet eller annorstädes. Medveten om att demokrati, yttrandefrihet, all valfrihet inom lagens gränser – är skitbra! Var och en gör som den vill.

Men varför måste folk ta ut saker i förväg! Varför är det allt färre som inser värdet av förväntan? Att låta längtan vara som en händelse i sig, en längtan som byggs upp och som får brisera vid utsatt tid!

Jag talar om adventsstakarna. Och dito stjärnor. VARFÖR sätter folk upp adventssaker när det INTE är advent!?? Det är första advent på söndag! Söndag 3 december och INTE FÖRRÄN DÅ! Varför denna otålighet?  De vise männen blir ju helt förvirrade! Det är som att sätta upp midsommarstång 1 juni!

”Det är mörkret”.

Vi älskar att gå till motattack mot det deprimerande novembermörkret och sprida ljus ute och inne. Det är ett behov jag delar, att kura skymning och ordna mörkermys med ljus ”för att du är värd det”, du stackare som fötts på norra halvklotet. Jag ser också fram emot ljusdekarationer varje höst.
Men för detta finns ljusslingor, lyktor, ljus, spottar, eldar. Använd fantasin!

En ovetenskaplig undersökning visar att 75% av hushållen tjuvstartar med adventsattiraljer två veckor innan advent. Åtminstone vad gäller de elektriska ljusstakarna och stjärnorna. Att tända första ljuset i den fyrarmade staken med levande ljus är det få som gör i förtid. Där går gränsen.

”Varde ljus”

Vi älskar också att vara omedvetna om att allt artificiellt ljus rubbar naturens cykler. Djur, fåglar och insekter luras att det är dagsljus, hittar inte sina partner i rätt i tid, får inte vila, går vilse och kan inte pollinera och sköta sitt jobb på våra åkrar och i slutänden får vi dyrare eller ingen mat och svälter ihjäl. Johan Eklöfs bok ”Mörkermanifestet” förtäljer detta, läs den, det är fascinerande. Och skrämmande, saker en inte reflekterat över tidigare slår till. Ljusförorening är på väg att bli ett av de stora miljöproblemen.

Därmed inte sagt att adventljustakar i oktober bidrar till världssvälten. Det bidrar bara till min inåtvända vrede.

Heder åt er som står emot grupptrycket och värnar om traditioner! Vi tänder i advent. Och vi som sparat på godbiten får vår belöning i helgen. Ska erkänna att jag fuskar och tar fram staken redan på lördag.

Med denna bikt känns allt mycket bättre. Nu har jag fått säga det. Och fråga mig inte om när julgranen ska fram. Jag säger ingenting. Ingenting.

Jag blundar och kör av vägen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *