Midsommar för amerikaner

Nu är nästa kull av svenska Black Hawk-elever installerade i Newport News, de går fram till november, medan nuvarande kurs håller på att avslutas. Anders putsar skorna inför examen varje kväll.

Vi introducerade de 8 nya och deras fruar/flickvänner i den Svensk-amerikanska klubben som funnits sedan 35 år i området Hampton Roads/Tidewater. Den består av folk som av olika anledning är lätt besjälade av Sverige, svenskar och allt ursprungligt. De flesta har någon utvandrad förfader/moder och några av dem kan till och med lite svenska. En gång i månaden är det möte med svenskinsipirerad mat, sång ur svenska sångböcker, något föredrag, lotteri och annat myspys. De är så söta när de sjunger Nocturne eller Hälsa dem där  hemma på knagglig svenska utan att riktigt ha koll på vad det betyder.

Det uppskattas mycket att vi exotiska, direktimporterade svenskar deltar och sätter lite ”äkta” prägel på tillställningarna. Nu senast var det midsommarfest med alla tillbehör. Små grodorna står högt i kurs, liksom Prästens lilla kråka. När jag var över i Sverige för ca 3 veckor sedan för att lotsa kids passade jag på att ta med riktig ansjovis så att alla kunde få smaka på riktig Jansons temptation på midsommarbuffén. Sill och nubbe fanns där också och alltsammans kryddades med föredrag om Mysteriet kring Magnus Ladulås som jag fick äran att framföra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *