Naken eller vaken?

Vi måste göra något åt utseendefixeringen. Det är något som är fel när flickor bantar sig sjuka för att nå helt onaturliga ideal. Eller när nakenchocker är bästa framgångskonceptet i mediala sammanhang. Ständigt påminns vi om att vi inte duger i våra nuvarande former, i Nakenellervakensynnerhet kvinnor. Hela tiden ska vi bli lättare, slätare, kurvigare och starkare. I EU kan du till och med göra politisk karriär om du har rätta utseendet. Vad säger du, har vi några snygga politiker i Sverige som gör det lättare att välja?

Jag menar inte att vi ska sluta pynta oss eller hålla oss friska och fräscha. Det är roligt med kläder och nya färger och alla vill vi vara fina på bild. Flärd och fåfänga är nyttigt för själen och jag ansluter mig gärna till glamourfeminismen, men jag efterlyser bredd och variation. Jag vill se alternativ! Det är inte genom att förneka vår kvinnlighet vi når optimal jämställdhet. Det handlar om respekt, värderingar och lika villkor. Vi tror ofta vi har kommit dit, att allt sker på lika villkor idag men så är det inte alltid.

I det offentliga rummet krymper gränserna för det intima och privata. Underklädsreklam och musikvideos tangerar porrindustrin och eftersom den finns överallt är det svårt att värja sig. Vill vi verkligen ha avklädda kvinnor och män rakt i nyllet när vi är ute och handlar? Blir vi inte avtrubbade, förtar inte det det hemliga och intima som de flesta egentligen vi vill dela med ett fåtal människor? TV:n och internet kan jag stänga av men vad ska jag göra åt reklampelarna på stan? Och hur ska vi förklara detta med intimitet för kommande generation när allt tycks vara tillåtet i den eftertraktade sfären som kallas media?

Det här är förnedringsreklam där det är kvinnan som är mest exploaterad. Även om männen numera också är offer är det ändå kvinnorna som blir mest utsatta. Det beror på att kvinnor har en historia av förtryck med sig i bagaget, vilket betyder att bilden inte bara kan uppfattas som en bild utan också förmedlar andra budskap och ingår som en del i ett förlegat system.

Som tur är vidgas synen på vad som är vackert med åldern. Man lär sig se skönhet utanför det idealiserade. Påverkan från media och offentliga rum försvagas och man stärker sin uppfattning att människor som är vakna och smarta har äkta beauty. Det är med kompetens, engagemang och attityd man blir snygg helt enkelt. Framgång är attraktivt men bara om det finns något under ytan. Har du läst ända hit är du förmodligen en av mina snyggaste läsare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *